Учебната дисциплина Интелигентни комуникационни платформи. Многоагентни системи е включена в учебния план на магистърската програма БАИТК и включва запознаване с основните теоретични основи на нововъзникналото направление в областта на изкуствения интелект и неговото практическо приложение в интелигентни технологии и приложения в различни области на практиката.

Освен въведение в основните принципи на създаване на системи с изкуствен интелект и  представяне на теоретичните основания за тяхното  възникване в ранните изследвания на Норберт Винер, Уилям Ъшби, Джон фон Нойман, също и тяхното развитие на етапа на бурното развитие на компютърните технологии и развитието на нови клонове на теория на системите, теория на вероятностите (А. Тюринг, Дж. Наш), се очертават основните приложни полета, с поставяне на началото в телекомуникационните мрежи и системи и техните съвременни мобилни приложения. Създаването на нова система за организация на информационните ресурси в интернет след WWW, създава предпоставки за ново равнище на организация - от информационни ресурси към мениджмънт на знание. Приложението на многоагентните технологии в съвременните търсещи системи и конкретно за създаване на бази от знания.

За проследяване на динамиката в развитието на научното знание се включва и кратък цикъл от лекции за съвременните системи за класифициране на знанието, включително и използваните за създаване на онтологии на изкуствения интелект.

Проследено е възникването и развитието на теорията и практиката на създаването и съвременното състояние на импакт-фактора като критерий за оценка във всички области на научното и приложно знание. Практическото приложение на най-използваните теории на гореизброените учени се илюстрира с проведени изследвания в областта на клъстеризацията, цитат-анализа и новите поколения индекси за оценка на научния потенциал на страните и тяхното значение за създаване на интелектуален потенциал на държави, региони, икономики.

В упражненията се апробират сценарии за библиометрично изследване с реални данни от официални отчети  на БАН и университетите в България..

Оценяването на получените знания се извършва на базата на отговорите на изпратените от преподавателя задачи и курсова работа по индивидуална тема за всеки студент по оповестен списък с теми.


Лектор:

проф. д-р Кристина Върбанова-Денчева