Преподаватели: проф. д-р Радослав Павлов, гл. ас. д-р Стефка Толева-Стоименова


Кратка анотация на дисциплината

Дискретна математика е задължителна дисциплина от учебния план на специалностите от направление 4.6. „Информатика и компютърни науки“ в УниБИТ.

Дискретната математика е част от математиката, която разглежда крайни или изброими математически структури. Тя предоставя формализирани средства за построяване и анализ на модели и алгоритми на задачи от различни области. 

Дисциплината запознава със същността на основни математически методи и формални средства за описание в информатиката и компютърните системи. В материала са включени важни области от дискретната математика, като теория на множествата, изброителна и структурна комбинаторика.

Основна цел на курса е формирането на логическо, релационно, количествено и алгоритмично мислене у студентите и прилагане на формални модели в реални задачи.

Дисциплината се преподава под формата на лекции и семинарни упражнения, включващи решаване на задачи по основните лекционни теми.

Успешно завършилите курса студенти знаят основни понятия и закони от теория на множествата, комбинаториката и тероия на графите и приложенията им в практически задачи в областта на съвременните компютърни системи. Също така могат да боравят свободно с терминологията, да прилагат усвоените теоретични знания при моделиране и решаване на логически задачи.

Предварителни изисквания

За усвояване на материала са необходими познания по математика от училищните курсове (основно алгебра), а също така преминат курс по „Линейна алгебра и аналитична геометрия.“