Новини

УниБИТ На гребена на вълната: Умни градове, кибер сигурност и дигитално културно наследство

УниБИТ На гребена на вълната: Умни градове, кибер сигурност и дигитално културно наследство

by Боян Жеков -
Number of replies: 0

Кръгът УниБИТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7210420

Умни градове, кибер сигурност и дигитално културно наследство са част от областите, в които Университета по Библиотекознание и Информационни Технологии - УниБИТ обучава студенти за професии от близкото бъдеще. Динамиката на промените и трансформацията на всички области на живота, повлияни от цифровите технологии, води до непрекъснатото появяване на нови професии. От сега знаем, че някой от новите професии на 20-те години на нашия век са Програмист на блокчейн решения; Програмист или дизайнер на добавена и виртуална реалност; Програмист на свързани мобилни приложения; Специалист по цифрово съдържание; Специалист по цифрово разузнаване и анализ на търговска и технологична бизнес информация; Анализатор на кибер заплахи; Дизайнер на потребителски преживявания; Мениджър на цифрови пазари и крипто-портфейли; Архитект на данни; Цифров стратег и много др.

Обучението в УниБИТ е насочено към придобиване на знания, умения и компетенции за критично мислене, креативност, съпричастност и комбинативност в решаването на поставените задачи. Студентите се насърчават към интердисциплинарен подход към анализа, проектирането и изграждането на дигитални решения в различни сектори на икономиката, администрацията, науката и селското стопанство. Силно застъпени са иновативни проектни подходи за обучение, дизайн-мислене, игрови подход и други.

 Лабораториите за Интернет на нещата, киберсигурност, управление на дронове, 3D прототипиране и добавена и виртуална реалност са мястото, където студентите провеждат своите занятия и правят първи си стъпки в създаването на съвременни ИТ решения. Техни преподаватели и ментори в професионалното им развитие са не само преподавателите на УниБИТ с богат практически опит от съвместни проекти с бизнеса, но и висококвалифицирания експерти от корпорации като IBM, Oracle, Microsoft, Google.

 Гости и лектори в УниБИТ са били световни лидери като Реджеп Таип Ердоган – министър-председател на Република Турция; Н. Св. Кирил I,  патриарх на Москва и цяла Русия; Проф. Роналд Ягер - директор на Института по компютърна интелигентност и професор по информационни системи в колежа Айова, Ню Йорк; Проф. Майкъл Флин от Стандфорския университет, създател на IBM 360 и основател на техническия комитет по компютърни архитектури на IEEE. В аудиториите и лабораториите са гостували експерти по информационни технологии и киберсигурност от ЕС, НАТО, Русия, Израел, Турция.

Отлични студенти, докторанти и асистенти от УниБИТ участват в годишните конференции  за разработчици на Google, Майкрософт, MiktoTik.

Работата по проекти е живата връзка между образование, наука и бизнес. Само през тази, 2018 година в УниБИТ стартираха осем нови проекта финансирани от Erasmus+, ОП НОИР, ОП ИК, ФНИ, Националната пътната карта за научни изследвания. Всички те имат изследователски и приложен характер с краен продукт - процесна или технологична иновация.

В работата по всички проекти са включени както преподаватели, така и докторанти, магистри и бакалаври от университета. Така студентите са по-мотивирани да учат, работейки по реални проблеми на бизнеса, науката и образованието.

Основна тема на международните образователни проекти на УниБИТ е кибер сигурността и обучението по кибер-сигурност. Такива са Erasmus+ проектите за обучение по сигурност на Интернет на нещата и създаване на бакалавърски и магистърски програми по кибер сигурност за Молдова, Казахстан и Виетнам. УниБИТ е партньор на НАТО в проект – за създаване на Кибер академия за обучение по кибер-сигурност, кибер-защита, кибер-устойчивост и кибер-право.

УниБИТ работи за непрекъснато подобряване на своите учебни програми и участва в международен проект за идентифицирането на тенденциите в информационните и комуникационни технологии, чрез създаване на хъб за споделяне на очакваните от бизнеса нужди за обучение в дигитални умения и професии на бъдещето.

Студентите в университета работят по практически научно-приложно задачи в национални проекти за Моделиране и симулация на екосистеми от Интернет на нещата както и Моделиране  на социализация на културно-историческото наследство в интелигентния град.

Силата на УниБИТ е в Синергията между съхраняването и развиването на културното и  духовно наследство на България, като част от Национала сигурност и нахлуването на  дигиталната трансформация с разрушителни технологии, които преодоляват граници, традиции и ценности.

В словото си за откриването на учебната 2018/2019 година, изтъкнатият български учен, общественик и стожер на българската история и духовност и ректор на УниБИТ проф. дин Стоян Денчев заяви:

„Днес можем да се похвалим с отлична материална база и с високо равнище на интелектуалното развитие на нашите преподаватели. С чувство на задоволство и гордост съобщавам, че ние и тази година не почувствахме демографската криза, защото в Университета по библиотекознание и информационни технологии – планирания от държавата прием беше изпълнен и дори преизпълнен. А нашата инвестиция от предходната година в младите хора затвърди представата за нашите възпитаници, че са интелигентни и способни!"